trešdiena, 2013. gada 5. jūnijs

Uz Kuldīgu! Kuldīdznieces ieteikumi lieliskām brīvdienām


Atvaļinājumu sezona tuvojas. Un es esmu droša, ka daudzi savu brīvdienu laikā iegriezīsies Kurzemes pērlē, vienā no Latvijas skaistākajām pilsētām – Kuldīgā. Gadu no gada mani draugi, kolēģi un paziņas, kas devušies turp, vaicājuši pēc padoma un ieteikumiem. Un man, kā kuldīdzniecei, vienmēr ir prieks palīdzēt. Kaut arī vairāk nekā desmit gadu dzīvoju galvaspilsētā, sirdī esmu un palieku kurzemniece. Un nudien novērtēju, ka man ir bijusi priekšrocība pirmos astoņpadsmit dzīves gadus pavadīt tik brīnišķīgā vietā. Tad nu, sākoties šai vasarai, beidzot esmu saņēmusies apkopot savus ieteikumus lieliskai Kuldīgas vizītei. Priecāšos, ja kādam tie noderēs atvaļinājuma izbrauciena plānošanā.

Ko sadarīt?

Pastaigājies!
Kuldīga ir īsta pastaigu paradīze. Kā radīta steigas nogurdinātajiem. Ne velti katrs, kurš dalās iespaidos par Kuldīgu, piemin tās īpašo auru. Patiešām, aura ir jūtama ik uz soļa. Pavisam noteikti jāaizstaigā līdz atjaunotajam Pilsētas dārzam, Ventas Rumbai un vecajam sarkano ķieģeļu tiltam. Jāizstaigājas arī pa šaurajām ieliņām un jāaplūko seno namu durvis, kas slavenas ar saviem virsgaismas lodziņiem dažādās neparastās formās. Sāc piemēram, ar Kalna ielu, turpat netālu no Pilsētas dārza. Ja nu kādubrīd jūti, ka esi nomaldījies, neraizējies ne nieka! Arī tas pieder pie lietas. Lai apmaldīšanās Kuldīgas mazajās ieliņās ir viens no Taviem šīs vasaras romantiskajiem piedzīvojumiem! Bet, kad sagribas atkal „atrasties”, vietējie Tev noteikti palīdzēs! Jo kurzemnieki, lai arī nereti saukti par lepniem, labāk iepazīti izrādās patiesi un jauki ļaudis.




Notiesā sklandu rausi!
Silti iesaku pastaigu papildināt ar sklandu raušu tūri. Arī tad, ja šķiet, ka negaršo. Apaļos burkānraušus var dabūt gandrīz katrā Kuldīgas pārtikas veikalā un kafejnīcā. Lieli un mazi, saldi un sāļi – sapērc tos visus par draudzīgajām mazpilsētas cenām un sarīko sev degustāciju. Ne viens vien, kas iepriekš par sklandu raušiem vaikstījies, pēc to nogaršošanas saulainā novakarē, sēžot uz soliņa un raugoties, kā veļas ūdens Ventas Rumbā, kļuvis ne vien par Kuldīgas, bet arī par burkānraušu fanu. Taisnība, ka visām lietām savs laiks un īstā vieta. Sklandu raušus iemīl Kuldīgā.


Sauļojies, peldies un izbaudi dabisko SPA!
Ņem dvieli, peldkostīmu un dodies pāri tiltam uz Mārtiņsalu! Tur var gan pasauļoties, gan nopeldēties tīrajā Zilā karoga peldvietā. Bet, paejot gar Ventu mazliet uz leju, būsi pie paša ūdenskrituma. Dari kā vietējie – droši dodies un nostājies zem tā, lai ūdens šaltis Tevi kārtīgi izmasē! Kājās gan labāk ieaut čībās, jo gultne ir visnotaļ nelīdzena un akmeņaina. Un gatavojies, ka nostāvēt var nebūt viegli, jo ūdens ir spēcīgs. Galu galā – adrenalīna pieplūdums un sajūsma garantēta! Šis ir piedzīvojums, ko neaizmirsīsiet nekad un kas nereti izkonkurēs arī svešzemju eksotiku.





Skaties no augšas!
Ja gribas redzēt Kuldīgu no augšas, jāuzmeklē Svētās Katrīnas baznīca, kur var tikt tornī. Tā atrodas Baznīca ielā 31/33, netālu no Ventas Rumbas, vecā tilta un Pilsētas dārza. Ja tomēr grūti atrast, kuldīdzniekiem jājautā pēc baltās baznīcas. Tad kāds noteikti zinās parādīt īsto virzienu.


Baudi romantiku - kino zem klajas debess!
Atceros, kā kādreiz, vēl maza būdama, filmās redzēju, kā cilvēki skatās brīvdabas kino, un man tas šķita neiedomājami romantiski. Kas to būtu domājis, ka reiz manā mazajā pilsētiņā arī būs šāda iespēja. Un patiesi, vasaras sezonā Kuldīgas Pilsētas dārzā piektdienu un sestdienu vakaros var doties uz āra kino seansiem. Filmas ir ļoti dažādas un kvalitāte tiešām laba. Skaņa dzirdama jau iztālēm. Var sēdēt gan uz soliem, gan turpat kalniņā uz līdzpaņemtām segām. Ja vakars gadījies dzestrāks, paķer līdzi termosu ar siltu piparmētru tēju! Romantika par baltu velti, jo brīvdabas kino vērošana ir bez maksas.

Mosties agri un dodies tvert fotomirkļus!
Ja vairākus gadus Kuldīgā vasarās notiek starptautiska fotogrāfu vasaras skola. Arī jaunie mākslinieki brauc plenēros. Nemaz jau nerunājot par daudzajām filmām, kas šeit uzņemtas. Noteikti esi redzējis „Emīla Nedarbus” un „Ūdensbumbu resnajam runcim”. Tad, lūk, arī tās filmētas Kuldīgā. Šis viss ir pierādījums pilsētas fotogēniskumam. Kuldīga ir vizuāli skaista! Ja Tev patīk fotografēt, šī ir īstā vieta! Bet īpašu atmosfēru notversi, ja pamodīsies agri un ielās dosies ar pirmajiem saules stariem. Līdz ar sajūtu, ka tobrīd Kuldīga ir tikai Tava, bildēm būs īpaša noskaņa. Tas ir pārbaudīts!



Piedalies dzīrēs!
Bet, ja gribas kārtīgu festivālu, ir jābrauc uz ikgadējiem Kuldīgas pilsētas svētkiem. Šogad „Dzīres Kuldīgā” notiks no 17. līdz 20. jūlijam. Šajās dienās ik gadu pilsēta mutuļo. Ja savām acīm to vēl neesi skatījis, ilgāk kavēties nav vērts. Patikšanu paredz plašā programma, kur kaut ko sev pa prātam atrod visas paaudzes un gaumes.


Kur paēst un pārnakšņot?

Ēšana
Par laimi Kuldīga nav vieta, kur ilgi jāmaldās, lai atrastu vienīgo pilsētas kafejnīcu. Te ir gan bistro, gan restorāni ar kārtīgu ēdienu piedāvājumu, gan kafetērijas, kur saēsties kūkas un iedzert kafiju. Es ieteikšu tikai dažus variantus pēc savas gaumes. Pārējos pamanīsiet paši, jo viss nudien ir rokas stiepiena attālumā.

Staburadze – Tā ir ēdināšanas iestāde, ko atceros, kopš atceros pati sevi. Faktiski - leģenda. Gadiem ejot vairākkārt pārveidojusies, taču par laimi vēl arvien pastāv un baro izsalkušos ļautiņus uz pašas centrālās/Liepājas ielas, ko pilsētas viesi atpazīst kā gājēju ielu. Atrodama vairāk uz Rātslaukuma pusi. Cenas neliks krist ģībonī. Un vēderi būs pilni.

Pagrabiņš – Ja gribas ko smalkāku, kuldīdznieki parasti iesaka Pagrabiņu. Vasarā ir arī terase tieši virs Alekšupītes. Tur ir jauki pasēdēt siltā vasaras vakarā, klausoties kā upīte klusi čalo zem galdiem. Cenas – jau augstākas, taču ne pārmērīgas. Atrašanās – tieši pie Rātslaukuma.

Stender’s pica – Atrodama mazliet ārpus paša vecpilsētas centra, Rimi lielveikala ēkā. Picas ir pilnīgi citādākas, nekā būsi baudījis iepriekš. Tas interesanti un savdabīgi. Vietu nav daudz un tās gandrīz vienmēr ir aizņemtas. Tātad cilvēkiem garšo!

Goldingen Room - Šis ir Kuldīgas jaunums. Restorāns/picērija atrodas pašā Rātslaukumā. Par ēdienkarti un ēdienu kvalitāti varētu diskutēt, bet interjers un atmosfēra ir ok, apkalpošana patīkama, saulainās dienās var pasēdēt laukā uz terasītes. Un vispār jau viss jaunais ir interesants. Tā, ka ir vērts izmēģināt.

Bet, ja negribas dzīvoties pa kafejnīcām, vienmēr var ieiet Dārziņa veikalā (ko kuldīdznieki mēdz saukt par Beņķa bodi) Skolas ielas galā, nopirkt krietnu gabalu svaigi ceptas plātsmaizes un notiesāt to parkā, turpat pāri ielai.

Nakšņošana
Uzreiz jāsaka – ja brauc pilsētas svētku laikā, naktsmītnes jārezervē krietni iepriekš. Bet citā laikā nav tik traki, jo, līdzīgi kā ēstuvi, viesnīcu Kuldīgā atradīsiet gan atbilstoši savai gaumei, gan rocībai. Ieteikšu dažas, kas šķiet jaukas man pašai.

Viesu nams „Ventas Rumba” – Šīs mītnes galvenais trumpis nenoliedzami ir atrašanās vieta Mārtiņsalā, tieši blakus Ventas Rumbai. Var izīrēt istabu, telts un piknika vietu. Ir arī pirts, no kuras var skriet veldzēties ūdenskritumā. Pati neesmu mēģinājusi, bet draudzene, kura pēc mana ieteikuma ar kolēģiem tur pabija pagājušajā vasarā, sociālajos tīklos no notikuma vietas slavēja patīkamo vakara peldi. Ticu, ka tam jābūt lieliski!

Viesnīca „Metropole” – Derēs tiem, kas grib dzīvot klasiskā viesnīcā pašā pilsētas centrā. No rīta, brokastojot restorānā, pa logu varēsi vērot gājēju ielu, bet vakarā ar vīna glāzi pakavēties vasaras terasē viesnīca pagalma pusē.

Kalnciema ielas Kuldīgas rezidence – Ja Rīgā Tev patīk apmeklēt Kalnciema ielas tirdziņus un Tu priecājies par Kalnciema kvartāla atjaunotajām ēkām, tad šī būs īstā vieta. Brīnišķīgs interjers un neparasta aura.

Kuldīga ir iespaidu pilsēta. Ja tās nebūtu, to vajadzētu izdomāt! Ja Tu Kuldīgas šarmu vēl neesi baudījis, Tev ir ļoti paveicies, jo tepat, pāris stundu brauciena attālumā no Rīgas slēpjas kaut kas tik spilgts un baudāms. Tev viss vēl ir priekšā! Bet arī tiem, kas Kuldīgā jau bijuši, nav ko izsamist, jo atgriezties tur, kur reiz esi juties laimīgs, taču ir mūsu katra sapnis. Arī es šovasar atkal došos uz Kuldīgu. Un ne vienreiz vien.
Tiekamies Kuldīgā!


Un pašā nobeigumā mani ieteikumi, ko pie reizes sadarīt ap Kuldīgu?

Lai Kuldīgas braucienu mazliet paplašinātu, ceļā no Rīgas puses es ieteiktu apskatīt Sabiles apkaimi. Tur ir vīna kalns un iespēja nogaršot vietējos darinājumus (vasarā ir pat Vīna svētki), Abavas rumba un Pedvāles Brīvdabas muzejs. Es pati vienmēr padzeros Sabiles avota (pilsētas centrā pie baznīcas uz centrālās ielas) ūdeni un nopriecājos par īstu zilo govi, kas parasti ganās tieši pirms iebraukšanas pilsētā.

Savukārt pēc Kuldīgas apmeklējuma tālāk var doties uz Alsungas pusi, kur man pašai pagājušajā vasarā ļoti patika paviesoties murkšķu audzētavā. Dzīvnieciņi ēd no rokas, katram ir savs vārds un spilgts raksturs. Saimnieces stāsti ir tik kolorīti, ka asaras birst no smiekliem.



Pēc tam – uz Jūrkalni apskatīt neparastos jūras stāvkrastus. Kaut esmu tos skatījusi kopš bērnības, jo tieši Jūrkalne ir kuldīdznieku tuvākā jūrmala, aizvien par tiem sajūsminos! Esmu tur teltī nakšņojusi piejūras kempingos un prātoju, ka šovasar atkal vajadzētu.


Bet, ja gribas doties vel tālāk, tad uz Pāvilostu un Liepāju.




Man šķiet, ka visa šī Kurzemes puse ir īstens vasaras baudīšanas epicentrs, un tur Tev noteikti izdosies brīnišķīgs atvaļinājums. Dodies turp un izbaudi mirkli! 


3 komentāri:

  1. Ļoti labs apraksts! Arī man sagribējās vasaru un Kuldīgu... :)

    AtbildētDzēst
  2. Eee.. Kuldiga ir Kuldiga. Ar zvaigzni?

    AtbildētDzēst
  3. Ieva, paldies vēlreiz par šiem ieteikumiem - lielu daļu izmantojām, esot tagad Kuldīgā.

    No savas puses varu dažus papildinājumus pievienot:
    * Interesantākās ielas klaiņošanai, manuprāt, ir - Kalna, Rumbas, Annas, Baznīcas +, protams, Liepājas.
    * Par sklandu raušiem Ievai taisnība - tos "iemīl Kuldīgā". Man tie iepriekš riebās, bet Kuldīgā tagad pirmoreiz mūžā šķita pat baudāmi [vismaz tie, kas tika iegādāti "Dārziņā" un "Daigas beķerejā"].
    * Skatu tornis Pārventā ir slēgts! Bet uz Kuldīgu no augšas var paskatīties, uzkāpjot Sv.Katrīnas luterāņu baznīcas tornī [Baznīcas iela 31/33].
    * TICā var paņemt "Kuldīgas vecpilsētas pastaigu karti", kur norādīts tālruņa nr, uz kuru piezvanot un pēc tam ievadot konkrēta objekta kodu, var noklausīties stāstījumu. Pie tam - šis pakalpojums ir bezmaksas.
    * Noteikti ieteiktu aizdoties arī uz tikko pēc rekonstrukcijas jaunatklāto Kuldīgas novada muzeju un paskatīties, kā dzīvojuši turīgie ļaudis Kuldīgā 20.gs. sākumā :)
    * Vēl viens interesants objekts = Stafenhāgena nams Baznīcas ielā 17, kur priekštelpā iebūvēta liela lāde [tās izmēri gan visos tūristu materiālos ir norādīti nepareizi [2*2,5 m, kas nav taisnība:)] un atšķirīgi dažādos avotos minēti tās izmantošanas veidi].
    * Paēst noteikti uz "Pagrabiņu", bet iesakāms rezervēt, jo gandrīz vienmēr pilns. [Jāpiebilst gan, ka sāls ir ļoti iemīļots produkts šeit :), savukārt par risotto Kuldīgā sauc vārītus rīsus ar dārzeņiem :)) ]
    * Dārziņa veikalā diemžēl izvēle bija ļoti maza un pat nekāda, tāpēc noteikti ieteiktu doties labāk uz "Daigas beķereju" Šaurā ielā. [Bet noteikti ar līkumu šai vietai jāiet, ja nepieciešams ievērot diētu :))) ]
    * Naktsmītnes - mēs palikām viesu namā "Kuršu klēts", kuru tomēr neieteiktu [fotogrāfijās mājas lapā izskatās DAUDZ labāk kā realitātē].

    Lai nebūtu tikai pozitīvi:), viens objekts man Kuldīgā nepatika - Panteļējeva vides objekts "Teleports" - pati ideja ļoti jauka un izpildījums interesants, bet novietojums [Liepājas ielas vidū aizsedzot skatu uz tālākejošo ielu] ne visai veiksmīgs.

    AtbildētDzēst